höst depression är här ... ;//

* Exponera dig för ljus så tidigt du kan på dagen. Den period då dagarna snabbt blir kortare är ofta den jobbigaste. Kroppen har inte hunnit ställa om sig och halterna av sömnhormonet melatonin är högt under hela dagen. Mycket ljus hjälper kroppen att hantera mörkret.
* Ljusbehandling med en lampa på 2000 lux 30 minuter om dagen ger bra resultat för den som drabbats av en djupare depression.
* Motion är ett universalmedel och hjälper till att skingra höstdemonerna. Vid motion frigörs allehanda lyckohormoner som gör oss gladare.
* Socialt umgänge är också en bra humörhöjare. Dra ihop några glada gamänger och se till att skratta mycket. Även det höjer halten av lyckohormon.
* Godis och choklad är kanske inte det första man rekommenderar när det gäller att komma tillrätta med nedstämdhet. Men i måttliga mängder kan sockret och de koffeinliknande substanserna i chokladen faktiskt göra oss gladare.
Årstidsbunden depression (förkortat SAD, efter den engelska benämningen seasonal affective disorder) är en psykisk åkomma som kännetecknas av starka och årstidsavhängiga svängningar i sinnesstämningen. Mest vanlig är en växling mellan depressiva symptom om hösten/vintern («vinterdepression»), och symptomfrihet eller till och med maniskt beteende om våren/sommaren.
Svaret är att fokuser på det positiva i tillvaron och inte på det negativa. Kongitiv terapi går ut på att fokuser på postivit tänkande, men du behöver inte gå och betala för tid hos en terapeut för att bli en lyckligare person. Tänk istället på vad du har och inte på det du inte har så kommer du snart underfund med att du nog inte har det så dåligt som du först trodde.

För att inte låta höstdepressionen göra dig lam, sätt upp mindre delmål och fokuser inte på det stora resultatet som du vill åstakomma. Du kommer dit en dag och gör du inte det så har du lyckats med mängder av mindre delmål.

Positivt tänkande/Etiskt tänkande
Det kan på en bra sätt sammanståla med det etiska tänkande. Tänk på vad du har och som andra inte har. Börja angagera dig i männskliga rättigheter eller andra frågor du tycker är viktiga och fokuser på hur du kan hjälpa andra som inte lever i samma välfärdssamhälle som du och har det så bra som faktiskt du har det. Detta kan ge dig extra meningsfulla aktiviteter och stilla dig som känner ett globalt samvete för resten av mänskligheten.

 

ja lägger ut dt här, för att ja vet att dt är många som har dt nu.

o grattis till den som läste allt! :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

vad heter du? :)
klicka här är du smart ;)

msn eller nån annan mail :D)

har du en blogg?

vad har du på hjärtat sötnos? :)

Trackback
RSS 2.0